Municipalitatea a depus, spre finantare, un proiect european in valoare de 19 milioane euro care vizeaza achizitionarea a 10 tramvaie noi. Proiectul este in valoare totala de 88,84 milioane lei (19,09 milioane euro), iar ajutorul financiar nerambursabil in procent de 98% din valoarea totala a proiectului este de 87,06 milioane lei (18,71 milioane euro). Municipiul Oradea are alocata suma de 29,36 milioane euro, prin prioritatea de investitii 4.1, care vizeaza mobilitatea urbana durabila.

Noul proiect de la Oradea vizeaza achizitionarea a 10 tramvaie noi cu o valoare, per tramvai, estimata de 1,6 milioane de euro fara TVA/tramvai, totalizand 7,44 milioane lei, fara TVA. A fost demarata procedura de achizitie publica a tramvaielor, documentatia de atribuire fiind inaintata catre ANAP in vederea validarii.

Garniturile vor trebui sa aiba o lungime intre 26 si 28 de metri, sa aiba podeaua joasa, sa fie dotate cu instalatii de validare a tichetelor de calatorie, cu instalatie de incalzire, cu rampe si spatiu special pentru persoanele cu dizabilitati.

Cererea de finantare se refera la proiectul „Modernizarea parcului de tramvaie din Municipiul Oradea – etapa 1” prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, obiectivul specific 4.1 – Reducerea emisiilor de carbon in municipiile resedinta de judet prin investitii bazate pe planurile de mobilitate urbana durabila. Acesta a fost identificat ca proiect prioritar in cadrul Planului de mobilitate Urbana Durabila al Municipiului Oradea si in cadrul Strategiei Integrate de Dezvoltare Urbana.

Achizitia celor 10 tramvaie va contribui la modernizarea parcului de tramvaie al Municipiului Oradea. Prin introducerea tramvaielor noi se urmareste cresterea, estimata, a numarului de pasageri transportati cu 24,20%, respectiv cu 4,4 milioane pasageri/an. De asemenea, mai multe tramvaie noi contribuie la scaderea anuala a gazelor cu efect de sera (tone echivalent CO2/an) cu 2.807 tone echivalent CO2, respectiv cu 6,21% (date estimate).

Acesta este primul proiect depus de municipalitate pe axa privind sprijinirea dezvoltarii mobilitatii urbane. Urmeaza sa fie depuse spre finantare si alte proiecte care vizeaza transportul public pe sina, dintre acestea cel mai important fiind construirea liniei noi de tramvai din zona Calea Aradului – Universitate – Dimitrie Cantemir.

Reamintim ca in luna februarie, Consiliul Local din Oradea a aprobat cumpararea a 20 de tramvaie noi. Tot atunci, primarul Ilie Bolojan preciza ca din cele 20 de tramvaie, 10 vor fi achizitionate in mod cert, intr-o prima etapa.